SaalDigitalNederland

Ik ben dol op gratis maar heb een hekel aan nieuwe computerprogramma’s dus wat doe je dan als je met een nieuw programma gratis en voor niks een fotoboek mag maken?
Aangezien ik zo’n beetje de hele maand april in de tulpenvelden heb gestaan en nog weinig met die foto’s gedaan heb, besloot ik toch het er op te wagen en een mooi tulpenfotoboek te gaan maken.
Ik begon dus met het downloaden van het Saal programma wat erg gemakkelijk ging. Ik koos m’n boek uit, A4 liggend, en ging aan de slag.
Met behulp van de assistent van het programma liep ik al mijn fotomapjes door en selecteerde m’n mooiste tulpenfoto’s. Toen dat klaar was sloot ik de assistent en keerde terug in het programma om m’n boek te gaan maken. Echter hier zag ik nergens meer mijn zojuist geselecteerde foto’s terug. Opnieuw teruggaan naar de assistent bracht niet het gewenste resultaat want ik zag ze ook daar nergens meer staan. Heel irritant. Ik besloot de chatfunctie te gebruiken om te vragen waar m’n foto’s gebleven waren. Maar de chatfunctie bleek geen chatfunctie te zijn maar alleen een ‘berichtverstuurder’. Ik kreeg een melding dat ik binnen een paar dagen antwoord kon verwachten. Niet bepaald handig dus.
De volgende dag dus maar met frisse moed opnieuw begonnen. Alle mapjes weer langs, dit kostte me weer ruim een uur, en nu alle geselecteerde foto’s in mijn eigen computer in een aparte map geplaatst zodat ik met die assistent niets meer te maken had.
Hierna kon ik dan eindelijk met het boekontwerp beginnen. Ik had m’n ontwerp vrij snel in elkaar. Een zwarte achtergrond was zo gevonden. Wel vond ik het lastig om twee of vier foto’s van gelijke grootte op de door mijn gewenste manier op een bladzijde te krijgen. In het Albelli programma waar ik normaal gesproken mee werk heb ik hier geen enkele moeite mee. Als ik het eindelijk op de manier had zoals ik het graag wilde was het wel heel makkelijk om m’n indeling op te slaan en later opnieuw te gebruiken.
Op het eind wilde ik graag nog een wit randje toevoegen aan m’n foto’s. Maar deze functie kon ik nergens vinden. Op de omslag wilde ik het wit van de tekst graag in dezelfde kleur als het wit van de tulpen op die foto. Bij Albelli maar ook in Photoshop verschijnt er direct een pipet waarmee je een kleur kunt ‘opzuigen’ als je buiten de kleurkiezer komt maar dit bleek bij Saal Digitaal helaas niet het geval. Ook had ik graag nog een schaduw toegevoegd aan m’n tekst en aan m’n foto’s maar helaas, ook deze eenvoudige functie kon ik nergens vinden.
Uiteindelijk het boek besteld en een dag eerder dan aangegeven viel hij op de deurmat. Keurig verpakt. Het boek ziet er prachtig uit. De eerste en laatste foto in het boek staan aan de binnenzijde van de kaft. Dit heb ik nog niet eerder gezien, ik vind het wel erg mooi. Het boek ligt heel mooi plat, als foto’s ‘doorlopen’ over de naad stoort dit dus helemaal niet. Er zit een prachtige glans over de pagina’s heen en de bladzijden zijn aan de dikke kant zonder dat ik ‘extra dik’ besteld had.
Al met al ben ik over het boek erg tevreden. Wel vind ik het erg jammer dat een paar zo eenvoudige functies voor mij niet te vinden waren. De opmaak heb ik daardoor niet zo kunnen maken als ik graag had gewild.
De kwaliteit van het boek vind ik mooier dan wat ik gewend ben van Albelli, maar het Saal digitaal programma heb ik nog lang niet onder de knie.
‪#‎SaalDigitalNederland‬

naamloos-1 naamloos-2 naamloos-3 naamloos-4 naamloos-5 naamloos-6 naamloos-7 naamloos-8 naamloos-9 naamloos-10 naamloos-11 naamloos-12 naamloos-13